64 ve 66 Yıllık Kadastro Davaları Karara Bağlandı: “Sıfır Kadastro Dosyası” Hedefine Güçlü Bir Adım!
Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç’un takdir ve tensipleriyle başlatılan ve kadastro davalarının kronikleşmesini önlemeyi amaçlayan çalışmalar, somut ve etkili sonuçlar üretmeye devam etmektedir.
Bu kapsamda, Manavgat Kadastro Mahkemesi, tam 64 yıldır devam eden ve 407 tarafı bulunan, 3 ayrı parselin mülkiyetine ilişkin davada ve tam 66 yıldır devam eden, 129 tarafı bulunan, 12 ayrı parselin mülkiyetine ilişkin davada nihai kararlarını vererek, her iki davadaki ihtilaflar mahkeme kararlarıyla çözüme kavuşturulmuştur.
Davalardan biri 15.06.1959 diğeri ise 27.07.1961 tarihinde açılıp her ikisi de Manavgat Kadastro Mahkemesi’ne devredilen dosyalar, 18 Nisan 2025 tarihinde karara bağlanarak uzun süredir devam eden bir belirsizlik sona erdirilmiştir. Verilen kararlar, onlarca yıl süren benzer kadastro ihtilaflarının çözüme kavuşturulması açısından önemli bir dönüm noktası niteliğindedir.
Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında; yurt dışı tebligatlar, taraf teşkili eksiklikleri, keşif süreçlerindeki gecikmeler ve teknik engeller gibi birçok faktör analiz edilerek mahkemelerin daha hızlı ve etkin çalışabilmesi için teknik, teknolojik ve idari destekler sağlanmıştır.
Hedef: 2025 Yılı Sonuna Kadar Tüm Kronik Kadastro Davalarının Sonuçlandırılması
Adalet Bakanlığımız tarafından yürütülen bu çalışmalarla, 1950’li, 60’lı, 70’li ve 80’li yıllardan günümüze kadar süregelen kronikleşmiş kadastro dosyalarının 2025 yılı sonuna kadar tamamen sonuçlandırılması hedeflenmektedir.
Adaletin Tecellisi, Güvenin Tesisidir
Yıllar süren bir davanın sonuçlandırılması, sadece bir hukuki sürecin tamamlanması değil; aynı zamanda vatandaşlarımızın devlete ve adalete olan güveninin yeniden tesis edilmesidir. “Sıfır Kadastro Dosyası” hedefi, Türkiye’de yargının daha etkin, hızlı ve güven veren bir yapıya kavuşması yolunda atılan stratejik bir adımdır.